Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η κρυστάλλωση του μελιού

Τα παλαιότερα χρόνια είχα ακούσει από πολλούς να λένε ότι όταν το μέλι κρυσταλλώνει δεν είναι καλής ποιότητας μιας και θεωρούνταν ότι ήταν αναμεμειγμένο με ζάχαρη. Πλέον και με λίγο ψάξιμο έμαθα πως το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει μιας και σαν σύσταση, περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) τα οποία του δίνουν αυτή την ιδιότητα της κρυστάλλωσης. Πλέον το μέλι που κρυσταλλώνει επιβεβαιώνει την εξαιρετική του ποιότητα, έτσι δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Όμως μιας και το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι τόσο ελκυστικό ή δεν είναι πια και τόσο εύχρηστο, δείτε ποιες είναι οι επιλογές μας για να το επαναφέρουμε στην αρχική διαυγή του ρευστότητα.
Λύση 1: Τοποθετήστε το βαζάκι με το μέλι σε μπεν μαρί και αυτό σιγά σιγά θα επανέλθει.
Λύση 2: Τον χειμώνα που ανάβουμε τα καλοριφέρ, μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω σε ένα το οποίο και πάλι θα κάνει την δουλειά του (αν και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο).
Λύση 3: Βάλτε το βαζάκι (αν είναι γυάλινο και χωρίς το καπάκι του) σε φούρνο μικροκυμάτων για λιγότερο από 1 λεπτό και σε μεσαία ένταση. Εξαιρετικά γρήγορα θα το δείτε να είναι και πάλι ρευστό.
Λύση 4: Αν το μέλι που έχει κρυσταλλώσει είναι προς το τέλος του και βρίσκεται στα τοιχώματα μόνο, ετοιμάζοντας το ρόφημά σας, μπορείτε το ζεστό νερό να το περάσετε πρώτα από το βάζο του μελιού για να «πάρει μαζί του» ό,τι έχει μείνει από το μέλι και μετά στην κούπα σας με το ρόφημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου