Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Νυχτερινό ρεύμα, αλλά ποιός ξυπνάει στις 2:00 να βάλει πλυντήριο;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξυπνάτε μέσα στην νύχτα για να βάλετε πλυντήριο, προκειμένου να δουλέψει με νυχτερινό ρεύμα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε έναν αναλογικό χρονοδιακόπτη από οποιοδήποτε κατάστημα με ηλεκτρολογικά ή ακόμα και από σούπερ μάρκετ. Οι χρονοδιακόπτες έχουν την ιδιότητα να «αφήνουν» την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μόνο τις ώρες που είναι ρυθμισμένοι. Έτσι, μπορείτε πριν πάτε για ύπνο, να βάλετε κανονικά το πλυντήριό σας και όταν φτάσει η ώρα που ρυθμίσατε, ο χρονοδιακόπτης θα επιτρέψει την παροχή του ρεύματος, αφήνοντας το πλυντήριο να δουλέψει. Ας δούμε όμως πως λειτουργούν.
Οι απλοί αναλογικοί
χρονοδιακόπτες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
α. ένα στρογγυλό, περιστρεφόμενο "ρολόι", πάνω στο οποίο είναι αναγραφόμενες οι ώρες της ημέρας,
β. γύρο από αυτό το ρολόι, υπάρχουν «δοντάκια» τα οποία και θα «βυθίσετε» για την ρύθμιση της ώρας λειτουργίας,
γ. έναν διακόπτη που δείχνει αν η παροχή ρεύματος θα είναι μόνιμη ή με βάση την ρυθμισμένη ώρα.
Όταν λοιπόν προμηθευτείτε τον χρονοδιακόπτη, τοποθετήστε τον στην πρίζα του πλυντηρίου σας και στην πρίζα που βρίσκεται πάνω στον μετρητή, βάλτε το φις (πρίζα) του πλυντηρίου. Έπειτα, γυρίστε το στρογγυλό ρολόι έτσι ώστε να δείχνει το βελάκι την τρέχουσα ώρα. Πιέστε τα δοντάκια προς τα κάτω στις ώρες που θέλετε να παρέχεται το ρεύμα. Τέλος επιβεβαιώστε ότι ο διακόπτης στα πλάγια, «δείχνει» το σήμα με το ρολόι και είστε έτοιμοι!
Οι
χρονοδιακόπτες αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλές ακόμα συσκευές που θα θέλατε να δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες όπως το πλυντήριο πιάτων, τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, κάποιο φωτιστικό διαδρόμου για την νύχτα κ.ο.κ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου