Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Σβόλοι και κουβερτούρα. Πως το διορθώνουμε; Πως το αποφεύγουμε;

Όταν δουλεύουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί υπάρχει περίπτωση να μας σβολιάσει αν την αφήσουμε και ζεσταθεί περισσότερο από όσο πρέπει. Πως το διορθώνουμε όμως;
Σε περίπτωση που η σοκολάτα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενσωματωθεί σε μία ζύμη (π.χ. σε ένα κέικ), προσθέστε λίγο ηλιέλαιο και ανακατέψτε καλά. Έτσι θα γίνει και πάλι γυαλιστερή!
Σε περίπτωση που η σοκολάτα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως γλάσο, κάντε το εξής:
α. αν η συνταγή για γλάσο που έχετε, περιέχει ένα λιπαρό υλικό (π.χ. βούτυρο) προσθέστε το και ανακατέψτε καλά. Η σοκολάτα θα γίνει και πάλι γυαλιστερή και θα μπορέσετε να συνεχίσετε με τα βήματα για το γλάσο.
β. αν η συνταγή για γλάσο δεν έχει κανένα λιπαρό υλικό, συνίσταται με ένα σουρωτήρι μικρό, να απομονώσετε τους σβόλους και να αντικαταστήσετε την ποσότητά τους με νέα κουβερτούρα.

Πώς αποφεύγουμε όμως το σβόλιασμα;
Για να αποφύγουμε τους σβόλους καλό είναι να μην αφήνουμε πολλή ώρα την κουβερτούρα στο μπεν μαρί. Αν πάλι έχουμε μεγάλη ποσότητα για να λιώσουμε, καλό είναι να γίνει τμηματικά με πολύ συχνό ανακάτεμα. Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που έχει η συνταγή γάλα ή/και κρέμα γάλακτος, μπορείτε να τα ζεστάνετε, να τα ρίξετε στην κουβερτούρα και ανακατεύοντας θα ομογενοποιηθούν χωρίς την τεχνική του μπεν μαρί.
Τέλος, ο πιο εύκολος τρόπος να λιώσετε την κουβερτούρα χωρίς κανένα κύνδυνο να σβολιάσει είναι με τον φούρνο μικροκυμάτων. Ρυθμίστε τον σε μεσαία ένταση (500W) και βάλτε την κουβερτούρα σε κομματάκια (μέσα σε σκεύος που να κάνει για φούρνο μικροκυμάτων) για:
α. 2 λεπτά αν είναι η κλασική κουβερτούρα ή
β. 1½ λεπτό για όλες τις υπόλοιπες γεύσεις (γάλακτος, λευκή και πραλίνα).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου